Általános lineáris és nemlineáris modellek

26 kontakt óra + 10 óra e-learning

Oktató: Dr. Harnos Andrea (ÁTE Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék)

Az oktatás formája: online + e-learning

Időpont: A tanfolyamot várhatóan 2022 folyamán indítjuk elegendő számú jelentkező esetén.

A tanfolyam díja: 69.000 Ft

Regisztráció itt.

A tanfolyam célja az általános lineáris és nemlineáris modellek és speciális eseteinek bemutatása. A módszerek elméleti ismertetése után, a hallgatók példákon tanulják meg a modellezés technikáját, illetve az eredmények értelmezését és értékelését.

A tanfolyam elektronikus vizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén a tanfolyam elvégzéséről a tanfolyam oktatója és a továbbképzésért felelős rektorhelyettes aláírásával ellátott hivatalos teljesítés igazolást állítunk ki.

Tematika:

Az általános lineáris modell felírása, paraméterbecslés, hipotézisvizsgálatok. Modelldiagnosztika. Modellszelekciós eljárások. Kontrasztok. Nemlineáris modellek, paraméterbecslés, hipotézisvizsgálatok. Modelldiagnosztika.

Irodalom:
Reiczigel J., Harnos A., Solymosi N.: Biostatisztika nem statisztikusoknak, 2021, 3. kiadás, Pars Kft., Nagykovácsi (megrendelhető: biostatkonyv.hu illetve online tankönyv)

A képzésre jelentkezőknek az online tankönyvhöz 6 hónapos ingyenes hozzáférést biztosítunk.

Részvétel feltétele: A Bevezetés a statisztikába R-rel kurzus sikeres elvégzése, (e-learning formában is elvégezhető) vagy a kurzus anyagának ismerete és sikeres elméleti felvételi teszt és gyakorlati feladat megoldása a tanfolyam tananyagából, ami elsajátítható a fent megadott tankönyvből, illetve a hozzá kapcsolódó tudásfelmérő tesztek és interaktív feladatok segítségével.

Az R-es ismeretek elsajátíthatóak a Bevezetés az R használatába tanfolyamon. A tanfolyamon való részvétel esetén az R gyakorlati felvételi tesztet nem szükséges teljesíteni.

Próbateszt és R gyakorlati feladat elérhető a biomat.univet.hu/moodle e-learning rendszerben. A moodle rendszerbe történő bejelentkezéshez kérjük írjon a biomat@univet.hu email címre.